Sunta & Suntalam

SUNTA Nedir?
 
Sunta kelimesinin aslında yonga levha ürününün karşılığı olan bir marka olduğunu biliyor muydunuz? Suni-tahta kelimelerinin birleştirilmesiyle bir Türk şirketi tarafından pazara kazandırılan sunta kelimesi, bugün ürünün gerçek tanımlaması olan yonga levhanın önüne geçerek ürünle bütünleşmiş durumda.

 
SUNTA Nasıl Üretilir?
 
Sunta yapımında ilk aşama; istenilen özelliklerin sağlanabilmesi için özel tedarik edilmiş ağaçların, özel kırıcı makinalarda kırılarak küçük parçalara ayrılması ve parçalanmış ağaçların talaş büyüklüklerine göre iki ayrı sınıfta depolanmasıdır. Üst ve alt katman talaşları, birlikte istenilen rutubet değerine kadar kurutulur. Daha sonra 2 ayrı sınıfa ayrılmış talaş parçaları, birbirine tutunmasını sağlayacak özel yapıştırıcılar ve sertleştiriciler kimyasallar ile karıştırılır. Her bir sınıf için ayrı bir özel yapıştırıcı ve ilave kimyasallar kullanılır. Kimyasal eklenmiş 2 ayrı sınıfa ait karışım, sıcak hava ile istenilen rutubet değerine kadar kurutulur. Her bir sınıf için ayrı rutubet değeri sağlanır. İlk önce, çok ince olan talaş parçalarına ait karışım en alt kısma serilir. Daha sonra, üzerine daha büyük talaş parçalarının olduğu karışım serilir. En son olarak; en alta serilen çok küçük talaş parçalarının olduğu karışım en üste, tekrar istenen ürünün özelliğine bağlı olarak serilir. Daha sonrasında ilk presleme işlemiyle kabataslak hatları verilen levha, ikinci preslemede uygun sıcaklık ve basınç altında uygun süre işleme tabi tutularak liflerin birbirine iyice yapışmasını sağlanır. Son aşamada presten çıkan levhalar, yapısının tam anlamı ile oluşması için soğumaya bırakılır. Belirlenen soğuma süresinin tamamlanmasını takiben, istenilen kalınlığa ve pürüzsüz yüzey sahip olmaları için zımpara işlemine tabi tutularak son kullanıma hazır hale getirilir.   
                                                                                 
SUNTA Nerelerde Kullanılır?                                                                                                                                            
 
 
Dayanıklılığı ve fiziksel özellikleri ile sunta, istenirse ham hali ile istenirse çeşitli yüzey uygulamalarına tabi tutularak nihai kullanıcıya ulaştırılır.
Kullanım alanlarına göre çeşitli kalınlık ve yoğunluklara sahip olmakla birlikte 6 mm ile 40 mm kalınlığında, 500-700kg/m3 yoğunluğunda üretilirler. Kullanım yerine göre boyutları ve genişliği 1830 mm ile 2200 mm arasında; yüksekliği 2440 mm ile 4200 mm olacak şekilde üretilebilmektedir.
Sunta, hemen hemen her alanda kullanıma uygun olup kullanım alanı oldukça geniştir. Mutfak dolap gövde ve kapakları, banyo dolapları, salon, yatak odaları ve diğer tüm yaşam alanlarında sıklıkla tercih edilen bir üründür.