Lak Panel
LAK PANEL NEDİR?
Yüksek UV teknolojisine dayanan MDF ve Sunta yüzeylerine primer (yapışma) ve dolgu uygulamaları sonrasında, uygulama tipine göre UV lazer silindirli lake veya UV perde lake uygulaması sonucu, maksimum parlaklık kazandırılmış dekoratif ahşap panellerdir.
Lak Panel Nasıl Üretilir ?
Lak Paneller son yıllarda ahşap panelde dünyada ve ülkemizde üretilen parlaklık ve direnç özellikleri bakımından gelinen en son noktadır. Parlaklık olarak muadil ürünler arasında en yüksek GLOSS değerini görebileceğimiz yüzey kalitesi, yüksek parlaklığı ve ayna efekti ile üst düzey bir görüntü sunmaktadır.
Son üreticiye avantaj sağlayacak ebatlarda (2100x2800 mm) çalışılabilen geniş yüzeyli panellerdir. Diğer high gloss panellerde yüzey mukavemetini artırmak için kullanılan UV tak kimyasalı, bu üründe direkt yüzeye uygulanır. istenilen her renk ve desendeki lam yüzeylerin tak panel yapılabilme özelliği vardır. Lak panel parlaklık seviyesinde gelinmiş son değerlere sahip olduğundan derinlik ve ayna efekti özelliklerine sahiptir. Bu sayede tak panel, kullanıldığı alanları geniş ve ferah göstermektedir.
Lak Panel Genel Özellikleri
• Uygulanan Uv Lake kimyasalının kanserojen olmaması ve anti bakteriyel olması sebebiyle insan sağlığına uygundur.
• Ürünün solvent tiner ve alkol gibi kimyasallara karşı dayanımı son derece yüksektir.
• Lam yüzeyde gördüğümüz her renk ve desen üzerine uygulanabilir.
• Uzun süreli dik açı ile güneş ışınlarına maruz kalmadığı takdirde sararmaya karşı dayanımı yüksektir.
• Lak panel üretimi levha yüzeyine şeffaf kimyasallar ile uygulandığından, paneller arasında renk farklılığı görülmemektedir.
• Yüzey parlaklığı açısından güncel olarak en yüksek gloss seviyesinde olan üründür. İlgili standart TS EN 14323’ de istenen minimum 70 gloss iken, lak panellerimizde minimum 90 gloss parlaklık vardır.
• Maksimum parlaklık, cam gibi şeffaf yapısı ve sahip olduğu ayna görünümü efektiyle, en derin görünüme sahip yüzeydir.
• Masif ağacın dokularındaki detayları ve doğal görüntüsünü daha da ön plana çıkaran bir uygulama ile eşsiz yüzeyler ortaya çıkmaktadır.
• Düz renklerde ise muhteşem ayna efektiyle, geniş ve ferah mekanlar dekore edilmesini sağlar.
• Uygulanan kimyasal katmanlarının kalınlığı ve gramajı dikkate alındığında, darbe ve çizilmeye karşı yüzey dayanımı çok yüksektir.
• Sertlik, çizilme ve aşınma mukavemeti, kapak panellere göre yüksektir.
Lak Panel Çeşitleri
Gloss Lak Panel: Melamin preslerde 6 mm’den 25 mm kalınlığa kadar üretilen, yüzeyi lam kaplanmış lif ve yonga levhaların, UV bazlı boyalar kullanılarak, tek yüzünün boyanması ile elde edilir. Levha yüzeyine 100 gr/m2 ile 125 gr/m2 arasında lak uygulanmaktadır. Son kat UV lak uygulamasının parlaklık değeri 70-90 arası değerlerde olması gerekmektedir.
Supergloss Lak Panel: Melamin preslerde 6 mm’den 25 mm kalınlığa kadar üretilen, yüzeyi lam kaplanmış lif ve yonga levhaların UV bazlı boyalar kullanılarak, tek yüzünün boyanması ile elde edilir. Levha yüzeyine 180 gr/m2 ile 210 gr/ m2 arasında lak uygulanmaktadır. Uygulanan lak miktarının fazla olması ve uygulama şeklinin farklı olması sebebiyle, direnç özellikleri açısından sektördeki diğer high gloss levhalardan daha iyi sonuçlar vermektedir. Son kat uv lak uygulamasının parlaklık değerinin 90 Gloss ve üzeri değerlerde olması gerekmektedir.
Lak Panel Kullanım Alanları
Lak panel, her türlü mobilyada ve dekorasyonun öne çıktığı özel tasarım üretimlerinde kapak olarak kullanılabilmektedir. Kapak olarak kullanımının yanı sıra levha boyutunun (2100x2800mm) avantajları sayesinde görünen gövde yüzeylerinde de kullanılmaktadır. Mutfak dolapları, banyo dolapları, yatak odası dolapları, sürgülü kapaklar, TV üniteleri, banko mobilyaları, ofis mobilyaları, mağaza dekorasyonları vb. alanlarda ahşap sektöründe faaliyette bulunan bütün imalatçılar, mimarlar ve müteahhitler tarafından kullanılmaktadır.